MEDIJI O NAMA

vecernji_list_2e9aa490c3ea5a1fba0e38fb3e871adfIzabrana najuzornija seoska žena: Titulu je ponijela Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca

Danas žene na selu žive daleko ispod prosjeka koji je dostojan njihovog rada. Život na selu treba poticati na način da se osiguraju pristojni uvjeti za egzistenciju… DETALJNIJE OVDJE >>>


 

 

NARODNA BAŠTINA

NA ČUVARI FOLKLORNE TRADICIJSKE BAŠTINE

Obrt MA-LA bavi se izradom i restauriranjem narodnih nošnji, te izradom originalnih hrvatskih suvenira i zanimljivih etno-kreacija.

 

TX Zahvaljujući kvalitetnim i brzim uslugama krojački obrt MA-LA, nametnuo se domaćem i inozemnom tržištu. Obrt u vlasništvu Tamare Krklec Čvangić djeluje već četiri godine, čuvajući od zaborava hrvatsku folklornu baštinu. Naime vrijedne ruke Tamare i Miroslava izrađuju i restauriraju narodne nošnje, te izrađuju  originalne hrvatske suvenire. Uz to, Tamara je poznata i po zanimljivim etno kreacijama koje plijene ljubitelje sve prisutnije etno mode.

-U skoro 20 g. bavljenja folklorom upoznala sam donekle bogatstvo narodnih nošnji kod nas, ali i veliku potrebu da se to bogatstvo očuva.  Dugi niz godina proučavam i bavim se izradom dijelova i kompleta nošnji, uz stručnu pomoć etnologa i istraživanja sa terena. Osim šivanja i vezenja nošnji napokon se mogu naručiti i tkane nošnje. Po donešenom uzorku ili po slikama moguće je rekonstruirati i napraviti nove komade i komplete nošnji. Do sada je u našem obrtu izrađeno nošnji od mora, otoka Krka, preko Like, Korduna, okolice Karlovca, pa preko Zagorja, Međimurja, zagrebačke okolice, Bilogore, Podravine i Turopolja. Također stare djielove nošnji popravljamo, vršimo štopanja i ako je potrebno ponovo izvesti rasparane stvari. Pokušavamo spasiti od zaborava blago koje propada-naglasila je Tamara, koja ističe kako je osim talenta i volje za ovaj posao potrebno i znanje, te se stoga učestalo usavršava na raznim tečajevima i radionicama.

 

20140824_154057.jpg 20140824_153952.jpg maLaEu-15.jpg

No osim u domovini, narodne nošnje iz ove radionice poznate su i u izvandomovinstvu, posebice Americi i Kanadi, gdje je nedavno otpremljena zagorska nošnja u Missassaugu. Zanimljivo je napomenuti da su u ovoj radionici radili nošnju  iz okolice Karlovca, za predsjednika HBZ-a, Bernarda Luketicha. Njihov uradak, ličku pregaču HMI je darovala folklornom društvu iz australskog grada Geelonga, te mušku prigorsku nošnju folklorašima iz Čilea, prigodom ovoljetnog posjeta HMI, dok je jesenas, u Argentinu, Matica darovala žensku slavonsku narodnu nošnju  «zlatara» iz okolice Slavonskog Broda.

maLaEu-5.jpgslika_5 maLaEu-1.jpg

 

U lepezi atraktivnih proizvoda koje nudi ova radionica istaknimo i njihov najnoviji uradak, eko-etno torbu s medicinskim jastukom u kome se nalazi ljekovito bilje. Proizvod je u potpunosti izrađen na prirodan ekološki način, urešen etno motivima. «Misao vodilja bila je da to bude originalni, hrvatski prepoznatljivi proizvod koji će ispunjavati naše zahtjeve», pojašnjava Tamara napominjući kako su uzorci na jastuku motivi s nošnje koji su ručno rađeni, dok je unutrašnjost jastuka napunjena ljekovitim Subanovim biljem: paprat, matičnjak, lavanda, kadulja itd. Napravljen je u tri dimenzije, mali srednji i veliki. «Suvenir ima višestruku primjenu, može biti ukras, osvježivač prostora, a može poslužiti i kao medicinski jastuk ili uporabna torba. Pri izradi suvenira sudjelovala su tri pravna subjekta: udruga žena Građanske organizacije razvoja (GORD) iz Dalja koja tka prvi dio torbe, Milan Suban iz Samobora koji opskrbljuje ljekovitim biljem, te obrt MA-LA koji osmišljava završava i zatvara jastuk i torbe», objašnjava Miroslav. Napominje kako je ovo ekskluzivni suvenir koji se može naručiti po narudžbi, a također se mogu staviti i motivi po želji kao i logotip raznih institucija. Stoga je idealan za poklon kao originalan hrvatski eko-etno proizvod rađen na tradicijski način, koji ispričanom pričom podsjeća na neka drevna vremena i tradicijsko folklorno naslijeđe brižno čuvano u bakinoj škrinji.

Napisala i snimila: Željka Lešić